sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Postaus Jeritan jauhokaapista.

Mistä tuotteista kannattaa leipoa jos haluaa kevyempää herkkua?

Listaan tässä postauksessa tuotteita joita käytän. Itse en siis ole mikään keittiön ammattilainen, vaan leipomiseni alkoi oikeastaan diettien aikana, kun tiedättehän sen tunteen, kun tekee mieli jotain hyvää, mutta ei voi syödä sitä. Tai jos syö niin dietillä varsinkin kalorit on tiukalla ja jos nyt tavallisen kanelipulla vetelen niin ei sitten enää sitä normaalia ruokaa voi syödä niin paljon.
Toinen asia on se , että lähes kaikki valmisruoat sisältävät lisäaineita, sokeria jne. Näin tiedän tasantarkkaan mitä naamaani tungen.
Kolmas asia on että ei se ole vaikeaa, itse siis yleensä tungen kaapissa olevia tuotteita sekaisin ja toivon parasta :)  Netissä saatuja ohjeita voi AINA soveltaa. Jos jokin menee pilalla, ei se yleensä kalliiksi tule. Siksi teen yleensä pieniä annoksia ja jos ne toimivat teen sitten isomman. Pullaa tai leipää ei siis tarvitse tehdä heti parin kilon taikinaa :)
Itse ostan jauhoni yleensä S-marketista, joitakin tuotteita pitää hakea isommasta kaupasta ja osan tilaan netin kautta.

Makeutus

Erytritoli Tomusokeri.
Erytritoli sokeri.
Hermesetas nestemäinen.
Stevia jauhe Cocovi.
 Jauhot ja hiutaleet.
Psyllium, saa S-marketista tai nimellä fober husk, luontaistuotekaupasta tai nettikaupoista.
Tattarihiutale, keskisen myllyn. S-market(varmasti muualtakin)
Tattarijauho, keskisen myllyn. S-market
Pofiber, perunakuitujauho. Hyvin varustetut K kaupat, Prismat ja Cittarit.
Fibrex, sokerijuurikaskuitu. S-market.
Teff jauhot, saa S-markeiteista ja isoista kaupoista.
Tavallisia kaurahutaleitakin tulee käytettyä jos muut on loppu.
Ei siis ole mitään rajoitetta, mitä tuotteita käytät. Itse suosin yleensä gluteenittomia jauhoja.



Leivonnassa käytän myös kananmunia
Valkuaisia.
Maitoa/mantelimaitoa.
Marjoja, Hedelmiä, omenasoseita sokeroimattomia.
Raakakaakao jauhetta, kanelia, vanilla tippoja.
Kookosöljyä.
Alpo soya vanilla kastiketta.
Suolaa.
leivinjauhe, leivinsooda.
Chia siemeniä.
Kookosmaito, vähärasvainen tai tavallinen (biona)
Erilaisia papuja, voipapu, mustapapu, papusekoitus (vedessä ja mielummin luomuna)
SunSpeltin tuotteita käytän myös usein leivonnassa ja niitä saa lähes joka kaupasta.


Näillä pääsee aikalailla alkuun, vain mielikuvitusta käyttämään ja sotkemaan aineksia sekaisin.

Kaupassa kannattaa tutkailla purkkien tuoteselosteita, kalorisisältöjä. Vertaile tuotteita ja varaa aluksi aikaa siellä hyllyjen välissä(jos haluat)
Eräs päivä huomasin, että monessa Bonne soseessa kalorit on merkattu väärin purkkeihin. Toki sillä ei ole mitään merkitystä jos ei vahtaa tarkasti kaloreitaan, mutta esim. dietillä makrot voi heittää jos huomaamattaa saakin enemmän kuin on luullut.
Mä tietenkin laitoin sähköpostia heille, mutta kukaan ei ole vastannut.(Pilkun viilaaja)

1g rasvaa sisältää siis 9 kaloria.
1g hiilihydraattia on 4 kaloria
1g Proteiinia on 4 kaloria.

Gluteeniton hylly sisältää monesti hyviä tuotteita leipomiseen. Kookosjauhoa ja hiutaleita saa myös tavallisesta kaupasta. Mantelijauhoon en ole törmännyt, mutta sitäkin voi tehdä tehosekoittimessa tiukan paikan tullen itse :)

Monesti saatan kaupassa ottaa vain jotain uutta ja outoa tuotetta kokeiluun. Esim lakritsijauhe :)
saa nähdä mitä siitä taion, toistaiseksi olen laittanut sitä teen sekaan :)

Makuaisti kehittyy hiljalleen, jos on tottunut vetämään aitoa sokeria ja rasvaa hurjia tai vähemmän isoja määriä. Anna aikaa, salaatteihin voi esim puristaa sitruunaa sen kastikkeen sijaan, chilikastikkeita on vähäkalorisia ja lähes sokerittomia. Suolaa, ja muista kuivia mausteita käyttäen saa todella paljon variaatioita ruokiin.
Sitten kun on ollut taas hetken ilman niitä majoneeseja ja sokereita, kun tavallisen pulla tunkee naamariin ei se meinaa millään pudota(tai sitten putoaa, ollaan yksilöitä kaikki) ruokailunkaan ei tarvitse olla kärsimystä olit sitten tiputtamassa painoa tai haluat pysyä saavutetussa painossasi.

Tavallisiakn herkkuja voi syödä, mutta niitä kannattaa rajoittaa ja kun teet nekin itse niin tiedät mitä saat ja miten paljon. Joissakin tuotteissa saattaa olla ihan sairaan paljon rasvaa, sokereita. Esim joku pieni valmiskakku saattaa helpostikin sisältää 1500 kaloria.
Mä aina ajattelen että enemmän on parempi. Jos saa valita syönkö vähän vai paljon syön mielummin paljon. Kasviksia saa syödä kulhollisia, kun taas riisiä pienen nökäreen ja vartin päästä on taas nälkä.

100g riisiä sisältää 360 kaloria
300g parsakaalia+ 300g porkkanaa sisältää 190 kaloria.
Okei jos hiilareita pitää olla samanverran kuin tuossa määrässä riisiä, saa vihanneksia syödä vielä enemmän. 100g riisiä on 80g hiilaria kun taas tuossa kasvi määrässä on vain 23 g


Ai niin eilen ystävä facebookissa ehdotti osallistumista ravintolapäivään joka on nyt toukokuussa, siihen en ihan taida ehtiä, mutta elokussa olisi seuraava. Alankin miettimään voisko sitä toteuttaa ja pistää kojun jonnekin kaupungin nurkkaan ja tuoda nämä fitness herkut ihmisten ilmoille.
Löytyiskö täältä ketään joka raahautuis maistelemaan herkkuja, ettei tarttis niitä itse syyvä :)

Jos löydät jonkun veden kielelle tuovan ohjeen netistä, vaihda rohkeasti vehnäjauhot johonkin muuhun. Sitten jos vaihdan pofiber jauhoja vielä osittain tilalla niin kaloripitoisuus laskee ja kuitupitoisuus nousee leivoksissa, letuissa tai leivissä.  Makeutusaineiden kanssa kannattaa toimia yleensä maistelun perusteella. Toiset ei tykkää yhtään esimerkiksi Stevian mausta(itsekään en ihan kamalasti siitä tykkää) ja sitten lisäilet tarvittaessa.

Eikun leipomaan :)






2 kommenttia:

  1. vau jes! tää oli niin toivottu postaus!!! nnoi sun hörsteet on aina mulle niin hepreaa, josko mäki nyt voisin jo mennä kauppaan ostaa noita sun kummallisuuksia ja kokeilla, kun on vähän ohjetta tässä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes hyvä :) ja jos ei just nyt noita löydy niin kyllä siellä monesti aina jotain muuta korvaavaa löytyy ja jos joku ei tykkää tattarin mausta niin toi teff jauhot voi laittaa sen tilalle :) tai sekoittelee vaan hullunlailla kaikkia jauhoja keskenään :)

      Poista