sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Leipomisesta, reseptejä ja KILPAILU.

Leipominen on lähellä mun sydäntä ja vatsaa varsinkin.
Tässä on tullut leivoittua yhtä sun toista. Leipominen tapahtuu yleensä niin, että avaan mun jauhokaapin ja heittelen jauhot kuppiin ja sekaan laitan lisäksi jotain mitä jääkaapista löytyy.
Koska olen varsinainen herkkuperse, niin kakkua tulee syötyä joka päivä. Pakkohan se oli keksiä keino miten niitä voi syödä ilman että se ei häiritsee harrastuksia (kisadietti)

Maistan aina taikinaa ja lisään siihen tarvittaessa makeutusta, mausteita tai suolaa. Joskus pieni määrä suolaa tuo maun erilailla esiin. Eli sekaan se kuuluisa hyppysellinen suolaa. Jos nyt joskus lorahtaa liikaa nestettä joukkoon, sitten lisään jauhoja sen mukaan että saan sopivan koostumuksen taikinalle.

Tässä yksi sellainen pohja versio jota muokkaamalla saa kakun muokattua vaikka miksi, riippuen mitä sieltä jaakaapista löytyy sekaan.

Pohja:
30-40g Lupiinijauhoa.
30g-40g pofiberia.
40-60g Karppisokeria.
20-30g Micro whey active pancake jauhoa.
1/2 tl levinjauho tai jos käytät esim. tuorejuustoa seassa laita myös ruokasoodaa.


50g-100g valkuaista.

80-200 vesi.


Lupiinijauhon voi korvata kookosjauhoilla, mantelijauhoilla.
Jauhojen määrä yleensä riippuu siitä minkä kokoinen vuoka mulla on käytössä vai teenkö kakun ilman vuokaa uuninpellillä. Jos teen sen vuoassa voi nesteen määrä olla hieman isompi ja taikina löysempää. Tiukempaa sen täytyy olla jos teen sen pellillä, sillä löysä taikina ei pysy kasassa ja siitä tulee liian ohut.
Pancake jauho on siitä hyvä, että se  tekee kakusta/leivonnaisesta "sitkeämmän" ja tuo proteiinia leivonnaisiin ja on maultaa suht neutraali. Toinen mitä tykkään käyttää on herneproteiinijauho joko maustamaton tai vanilla.


Mitäs sinne sekaan voi laittaa?

Nyt meillä on ollut paljon kaapissa ananasta, se antaa kivasti makeutta leivoinnaisille ja kosteutta. Silloin ei kannata nestettä käyttää niin paljon jauhojen seassa.

Kesäkurpitsaa.
Kurpitsaa.
Marjoja.
Persikkaa.
Jogurttia/ rahkaa/ tuorejuustoa jne.

Mausteita:
Kahvia, instant.
Kaneli 
Kaardemumma
Chili.
Vanilja jne.


Missä kannattaa olla varovainen?

Pofiberin kanssa ei kannata ihan kauheasti löträtä varsinkin jos käytät kookosjauhoja. Se tekee helposti kakuista murenevia. Siksi käytän mielummin Lupiinijauhoa, koska se tekee myös kakuista kiinteämpää ja sen kanssa leivottaessa voi jättää esim kananmunankin pois kokonaan.
Paistoaika kannattaa ollaa mielummin pidempi ja matalamalla lämmöllä, kuin korkeissa asteissa.

Tässä esimerkki 1.


Pohja:
40g lupiinijauho, Foodin.
40g pofiber, Semper.
20g Micro whey active pancake, Sportsnutrition.
100g Alpro No sugar jogurtti. 
50g erytholi\karppisokeri. 
200g vesi
50g valkuainen.
1 tl leivinjauhe.

Ainekset sekaisin. Ensin kuivat ja lisää loput. Sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada vuokaan n. 19x21 cm. 
150 astetta n. 30- 35 min.
Päällinen:
100g raparperia.
50g jogurtti Alpro No sugar.
1 sitruunan mehu.
1/2 tl aito vanilja, Foodin.
2 liivatetta tai agar agaria.
makeutusta maun mukaan.

Kiehauta raparperi ja kaada vesi pois. Lisää muut ainekset ja sulatettu liivate. Sekoita sauvasekottimella ja kaada jäätyneen pohjan päälle. Laita jääkaappiin 2-3 tunniksi.
339 kaloria koko kakussa.


Esimerkki 2.


Pohja:
30g Lupiinijauhoa.
130g ananasta, murskana.
160g kesäkurpitsaa, raasteena.
50g Karppisokeria.
1/2 tl leivinjauhetta.
1 tl chiliä.
1 kananmuna . 56g
Kahvia n 100g riippuen kuinka vetistä ananas on.

Ainekset sekaisin ja levitä massa levinpaperille n. sentin paksuiseksi kerrokseksi. Paista 30 minuuttia, 150 astetta.

Päällinen:

45g Alpro jogurttia.
1/2 sitruunan mehu.
1 liivatelehti.
45g Philadelphia 3 % tuorejuusto.

Ainekset sauvasekoittimella sekaisin ja sulatettu liivate sekaan. Kaada seos jäähtyneen pohjan päälle ja sijoita jääkaappiin pariksi tunniksi. Jos pohja ei ole jäähtynyt tarpeeksi se imaisee päällisen, eikä jää  kauniiksi.

475 kaloria koko kakussa.


Esimerkki 3.


40g lupiini.
40g pofiber
70g raparperi, paloiteltu.
100g ananas, tuore muussattuna.
50g Valkuainen.
1/2 tl leivinjauhetta.
40g karppisokeri/erytritoli.
250 vesi.


Päällinen;

50g Philadelphia 3% tuorejuusto.
1/2 sitruunanmehu.
Makeutuksena, kaloriton tomusokeri.
Kookoshiutaleita.
Pohjan ainekset sekaisin ja kaada se vuokaan jossa on reunat.

Paista 160 asteessa 30-40 minuuttia.

Anna jäähtyä ja levitä tuorejuustosekoitus kakun päälle ja laita jääkaappiin tunniksi.

379 kaloria koko kakussa.


Tässä samoista aineksista tehty mikro muffini.
Pienempinä määrinä tietenkin.





Viimeisenä tällainen Minttusuklaa mousse kakku.


Pohja:

20g Mantelijauho, vähärasvainen.
25g kookosjauhoa.
1 tl kaakaojauhetta, raakakaakao.
n 100g vettä.
30g karppisokeria.

Sekoita ainekset keskenään/murskaa proteiinipallot haarukalla ja lisää vettä että pohjasta tulee muotoiltavaa. Laita irtopohjallisen (n 21cm) vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin odottamaan päällisen valmistumista. Jos pohja on liian kuivaa ei se pysy kasassa.

Päällinen:
200g Alpro jogurttia.
200g vettä.

1 rkl kaakaojauhetta, raaka.
3 liivatetta.
1 tl minttuesanssia.
Tarvittaessa makeutusta.

Vatkaa ainekset sekaisin sauvasekoittimella ja lisää sulatettu liivate joukkoon. Kaada massa pohjan päälle ja sijoita takaisin jääkaappiin. Parasta seuraavana päivänä.

Kaloreita:
445
P.48.4g
H.19.8g
R. 16.1g



Sitten kisaa. Tee kotona kakku ja lähetä siitä kuva mulle, sekä resepti.
Kakun olisin tarkoitus olla terveellisempi versio, ei siis sokerilla ja voilla kyllästettyä.
Otatko haasteen vastaan?
Aikaa kakun/ leivonnaisten tekoon on kesäkuun 14 päivään asti klo 24.
Eli 14.6.2015 klo 24:00



Palkintona mielestäni parhaalle sörsselille lähtee:

Micro whey  Active Mousse.
Micro whey Active Pancake.
Lupiinijauhoa 500g, Foodin.
Pofiberia 125g.


Kuvat ja reseptit voitte lähettää:
jeritamiettinen(at)hotmail.com







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti