keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Asuuko stressi lautasellasi.Kun ruokavaliota  korjaillaan se entinen ruokavalio on usein kaikkea muuta, kuin hyvistä ruoka-aineista koostettu. Sisältää paljon prosessoituja tuotteita, eineksiä ja suuria määriä muita herkkuja.
Salaatti ja vihannekset on ehkä pienessä osassa, mutta aika harva kuitenkaan syö vihanneksia muuten kuin kermassa ja juustossa uitettuna. Pizzan päällä saattaa olla kasviksia ja onhan siellä hampurilaisessakin tomaattia ja salaattia.

Aloittaessa uudella ruokavaliolla alamme kiinnittämään huomiota mitä syömme ja usein tulee paljon kysymyksiä syömästämme ruoasta. Ihminen valveutuu kaikelle ruokaan liittyvälle ja alkaa kyseenalaistamaan sitä uutta ruokavaliota.

Ennen ei välttämättä ollut väliä rasvan- tai hiilihydraatin laadulla, proteiinin määrästä puhumattakaan.Iltapäivälehdet usein otsikoi ravitsemusneuvojaan tavalla, joka saa ihmiset epäilemään ruokailuaan, usein silloin kun se on kunnossa. Jos mitään erityistä ruokavaliota ei ole, ei niitä juttuja tule edes luettua. Paitsi jos otsikko on näin lahdut 10 kg nopeasti, miten saat bikinivartalon muutamassa viikossa jne.  Juttujen lukeminen ei tosin tarkoita toimintaa vaan ne ehkä luetaan läpi ja todetaan mahdottomiksi ja mennään lounaalle lähipizzeriaan.

Mitä ihmiset sitten miettii?


Voiko vettä juoda liikaa?
Onko kahvi vaarallista.
Voinko mä käyttää maitotuotteita.
Entäs gluteiini.
Onko riisissä liikaa rasvaa.
Saanko tarpeeksi vitamiineja.
Voinko syödä leipää.
Saanko liikaa sitä tai tätä.
Pakastevihannekset onko ne vaarallisia.
Pitääkö mun syödä niitä proteiinijauheita.
Rasvanpolttaja,t ostanko niitä.
Onko marjoissa liikaa sokeria.Tuleeko tällaisia mieleen mäkkärissä tai kebabravintolassa??
Mistä tämä liha tulee, onkohan tää salaatti tässä välissä luomua? Paljonko tässä majoneesissa on rasvaa.
Miten tämä makrojakauma tässä pizzassa mahtaa mennä?
Tuskin.  Se vain lapataan naamariin ja illalla lämmitetään saaroisten makaroonilaatikkoa lapsille, se on sitä äitien tekemään ruokaa.


Mietitään puhdasta ruokavaliota liikaa ja esimerkiksi tuota, onko marjoissa liikaa sokeria ja seuraavana päivänä syödään pussillinen karkkia tai levy suklaata sen enempää asiaa miettimättä.

Tieto lisää tuskaa ja joillekin tulee ihan pakkomielle ruasta ja kun ruoka tehdään itse tuntuu että mitään ei uskalleta syödä. Suomessa uskotaa siihen, että ruoka on puhdasta ja terveellistä ( se valmisruokakin), sillä eihän meille voida syöttää mitä tahansa moskaa?? Valitettavasti ruoka on bisnes ja raaka-aineet eivät välttämättä ole primaa kun niitä maksa ja makaronilaatikoita tehdään meille. Muroissa lukee kyljessä Fitness ja sitä mainostaa tikun kokoinen nainen tv:ssä ei se voi mitenkää lihottaa.

Ne jotka on jossain makkaratehtaassa töissä, eivät useinkaan syö oman firmansa tuotteita, juurikin siksi koska näkevät miten ne valmistetaan. Kaikki ovat varmasti törmänneet eineksistä kirjoitettuihin juttuihin, että lihapullissa ei olekaan lihaa eikä ne taida olla edes isoäidin tekemiä. Kun tällainen kohu syntyy joskus ne ruokatalot tekevät muutoksia ja vetävät tuotteita pois markkinoilta.
Luomutuotteiden määrä on lisääntynyt ja niiden käyttökin, mutta jos paketissa lukee luomu se ei tarkoita sitä, etteikö sillä saisi kroppaansa läskiä taiottua. Jos keksit on gluteenittomia, ei se tee niistä yhtään kevyempiä tai terveellisempiä. Jos syöt raakakaakkua tai paleomuffinsseja niissä on usein jopa enemmän kaloreita, kuin ihan tavallisessa kaupan höttöpullassa.

Superfoodit eivät ole kalorittomia, lisäravinteista puhumattakaan. Kaikessa on energiaa, toki laaduiltaan erilaista, kun syö ruokaa ei se koskaan ole ilmaista ruokaa siinä on aina energiaa. Oli se sitten luomua tai superfoodia, paleota, karppia tai gluteenitonta.

Toisaalta on hyvä, että ihmiset pohtivat mitä suuhunsa laittavat, sillä suurin osa on vieläkin sellaisia jotka eivät välitä juurikaan ruokansa laadusta. Sitten joillakin se saattaa mennä pahasti ylikin ja sitä mietitään aivan liikaa. Jos ruokavaliosi on kunnossa suurimmaksi osaksi ei sitä yksi tai kaksi huonoa ateriaa pilaa. Terveytesi tuskin kärsii pienistä huonommista valinnoista lyhyellä aikavälillä.


Miten sinä suhtaudut ruokaan joka on lautasellasi? Tuottaako se stressiä vai osaatko ottaa rennommin (edes välillä)?

2 kommenttia:

  1. Ruoka lautasellani on nykyään aina hyvää! Toisin, kuin ennen... Suhtaudun ruokaani vakavasti ;) Mutta tuottaa se stressiäkin toisinaan. Pääasiassa ruokailu on kyllä rennompaa, koska voi hyvällä omalla tunnolla syödä enemmän, kuin ennen! :) Tosin, ennen sitä söi paljon, ajattelematta sitä, mitä se paljon syöminen aiheuttaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika moni ei ajattele mitä ruoka tekee ja toiset taas ajattelee liikaa, sä oot löytänyt sen kultaisen keskitien :)

      Poista