sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Onko tavoitteita ja millaisia, millainen motivaatiosi on?

Yleensä tarvitaan jonkilainen tavoite, jota kohden olisi hyvä matkata.
Motivaatio tulee tavoitteesta, on päätetty saavuttaa jotain ja sen asian saavuttaminen pitäisi toimia motivaattorina.
Tavoitetta kohti voi mennä erilaisia teitä pitkin, pitkiä tai lyhyitä. Matkalla voi tulla ylämäkiä, alamäkiä, mutkia tai olla välillä ihan pusikossa, mutta vaikka U-käännös käy mielessä, useimmat jatkaa matkaansa kuitenkin eteenpäin. Ilman jonkinlaista päämäärää on kuitenkin vaikea saada mitään aikaiseksi, sillä mistä tiedät millaisia toimia sinun pitää tehdä, jotta pääset tavoitteeseen tai edes lähelle sitä?
Painon pudottamisessa tavoitteena on usein  kilomäärä, harvemmin kukaan pelkän terveyden takia laihduttaa.  Tavoitteena voi olla myös vatsalihasten esiin saaminen tai pyöreämmät pakarat.Onko jokin tavoite vääränlainen? Joku syyttää turhamaiseksi tavoitellessasi parempaa ulkonäköä? Moni aloittaa painonpudottamisen ulkonäkökeskeisesti, mutta huomaa matkan varrella miten se vaikuttaa omaan olotilaansa ja kyseessä ei olekaan enää pelkkä kilo tavoite, vaan se hyvä olo joka on saavutettu.
Joku voi olla pettynyt, kun tietty kilotavoite on saavutettu, ei peilikuva olekaan sellainen kuin oli ajateltu/ toivottu. Ollaan luultu oma kehonkoostumus väärin ja ajatellaan lihasmassaa olevan enemmän kuin onkaan.
Saatetaan verrata toiseen henkilöön ja ajatellaan, että muutamia kiloja tai jopa kymmeniä pudottamalla sinusta tulisi samanlainen, kuin jostain toisesta henkilöstä.

Toisiin vertaaminen on pahasta, koska meistä jokainen on erilainen. Totta, kaikilla on samat raajat, samat lihakset ja rasvamassaakin löytyy. Ne vain sijoittuu jokaisen kehossa erilailla, rasva menee jokaisella eri paikkoihin. Harva on 100% tyytyväinen siihen mitä on, mutta kannattaa olla tyyväinen siihen mitä on saanut aikaan.  Joku sanoo että tyytyväisyys tappaa kehityksen, mutta niin tappaa tyytymättömyyskin.Tavoitteen lähtökohta ei tarkoita sitä että haluat muuttua sen takia, että inhoat itseäsi, vaan kuntoilu kannattaa aina ja varsinkin silloin jos pidät itsestäsi. On helpompi päästä myös tavoitteisiin jos itseinhon sijaan haluat pitää huolta itsestäsi, etkä pidä esimerkiksi liikuntaa rangaistuksena siitä että ajattelet olevasi läski tai epäonnistunut.

Rasvan polttaminen kehosta on suhteellisen helppoa ja nopeaa hommaa, mutta sen lihasmassan kasvattaminen onkin eri juttu. Sen tekemiseen menee vuosia, joka vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa.
Harjoittelu ei saa olla hipsuttelua, vaan painoja pitää nostella niin että naama vääntyy ja pierua on vaikea pidätellä. Kyllä tämä ei ole vitsi!!!Kärsivällisyys ja pitkäjänteisyys ei ole muotia, en tiedä onko se koskaan ollutkaan?
Luovutetaan todella nopeasti tulosten suhteen tai tehdään asioita puolittain. Sitä on tehtävä töitä 100% tai sitten ei ollenkaan. Harvemmin ketään lihaksia on saanut kasvatettua, että käy salilla joka toinen kuukausi, pitää kesällä kolmen tai neljän kuukauden kesäloman.
Painokaan ei putoa jos joka viikonloppu on juhlia, joissa syöminen ja juominen ei ole kontrolloitua. Ei niitä juhliakaan tarvita, kyllä suomalainen osaa syödä ilman juhlaakin, yksin, seurassa tai tylsyyteen.  On turha verrata kehenkään toiseen joka niin tekee ja on sinun mielestä jo hyvässä kunnossa, et tiedä toisen taustoista tai tavoitteista. Et voi verrata, eikä kaikki kerro koko totuutta, somesta sitä on ainakin turha etsiä.
Tavoitteen on oltava realistinen, mutta pystytkö edes kykenee ajattelemaan tavoiteitasi niin.
Se johtuu tietämättömyydestä ja kokemattomuudesta. Asiakkaalle ei pitäisi luvata sellaista mikä on mahdotonta. Vatsasta pelkästään ei voi laihduttaa, vaan koko keho kutistuu hiljalleen. Siellä missä sitä rasvaa on eniten, sinne sitä useimmiten jää myös viimeiseksi. Ei voi luvata että jos vähän laihduttaa on valmis kisaamaan tai antaa vääränlaista toivoa tavoitteisiin pääsystä. Sillä jos niihin tavoitteisiin ei päästäkään niillä ohjeilla, kokee asiakas olevansa epäonnistunut.

Miten sitten asettaa sen fiksun ja realistisen tavoitteen? Kuka on se joka kertoo totuuden? Haluatko kuulla totuuden?
Moni ei halua kuulla, että jos harjoittelee vuoden kovaa, saattaa olla että jotain kehitystä alkaa näkymään!!!
VUODEN? Haluan kesäksi kuntoon!!
SAATTAA, Miten niin saattaa, eikö sekään ole varmaa.


Onko ne tavoitteet sitten aina oltava saavutettavissa? Jos tavoite on pudottaa 10kg, mutta oletkin jo kahdeksan kilon jälkeen tyytyväinen saavutukseen, oletko mielestäsi kuitenkin epäonnistunut?
Jos todellakin saat 15kg pois, ehkä jopa enemmänkin, mutta mielestäsi kehonkoostumuksesi voisi olla erilainen, etkä olekaan tyytyväinen? Silloin pitää asettaa uusi tavoite sekä erilainen lähestymistapa tavoitteelle kuin aikaisemmin.  On silti oltava tyyväinen että olet päässyt yhteen (väli) tavoitteeseen sillä ilman sitä, et voisi päästä siihen toiseen tavoitteeseen.


Näin se vaan menee, mitään ei saa jos mitään ei ole valmis tekemään. Itsestään voi pitää, vaikka haluaakin kehittyä tai pudottaa painoa. Itseinho ei yleensä johda minnekään.

Motivaatiota tosin on vaikea pitää yllä jos itse ei huomaa minkäänlaista kehitystä tai jos sitä syystä tai toisesta ei synny. Silloin kannattaa katsoa taaksepäin, jos se on unohtunut, mistä olet lähtenyt. Usein silloin vasta huomaa mitä ja kuinka paljon on saanutkaan aikaan. Jos kehitys on tyssännyt on siinä hyvä paikka tehdä muutoksia toimintaansa. Virheistään voi ja kannattaa oppia, sillä ne vie sinua eteenpäin jos et tee muutoksia, ei tule muutosta.

Toisilla on motivaatiota vaikka muille jakaa ja toisia saa tsemppailla useamman kerran viikossa. Jos kaikki tuntuu väkipakolla puurtamiselta on syytä miettiä niitä omia tavoitteita ja mikä on saanut sinut liikkeelle. Olisiko niitä syytä muuttaa vai ovstko ne edelleen hyvät sellaisenaan?

On myös hyvä viettää aikaa seurassa joka ymmärtää ja tukee sinua, jos ihmiset lähelläsi kyseenalaistavat toimintaasi ja ehkä jopa onnistumistasi, on sinulla suurempi "riski" epäonnistua tavoitteissasi, eikä se ruoki motivaatiotasi.
On myös uskottava itse siihen mitä tekee, sillä jos olet varma että karahtaa karille jo alkumetreillä niin siinä tulee lopulta käymään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti